Gezocht : toekomstvisie voor onze begraafplaatsen

Op 26 juni 2017
Tinne Saliën

Ondanks protest van de N-VA heeft de CD&V meerderheid de ontruiming van graven op onze kerkhoven doorgeduwd. Aan elk grafmonument dat wordt weggenomen, hangt een bordje. Indien je het graf toch wil behouden, moet je een verzoek indienen voor 31 maart 2018. Een duidelijk voorbeeld van een gebrek aan visie over de Herseltse begraafplaatsen, vindt de N-VA.

Het aanvraagformulier om een grafmonument te behouden, kan je verkrijgen op de dienst Burgelijke stand van de gemeente of je kan dit ook gewoon downloaden van onze website. Alle aanvraagformulieren worden verzameld en in april 2018 beslist het schepencollege dan of ze op deze verzoeken wil ingaan. Aanvraagformulieren voor behoud van kindergraven worden sowieso goedgekeurd.

Voor alle andere vragen is er voorlopig totale willekeur. Wij hebben al de vraag gesteld of een graf mag blijven indien de familie een verzoek tot behoud heeft ingediend, maar kregen hier geen duidelijk antwoord op.

Onvoldoende voor toegankelijkheid en onderhoud

De N-VA klaagt al sinds 2013 de erbarmelijke staat  van de kerkhoven in Herselt aan. We proberen gehoor te krijgen bij de leden van de meerderheid voor de vele opmerkingen en klachten van onze inwoners. Zowel het onerhoud, als de infrastructuur krijgen immers een grote onvoldoende.

Zo vragen we al jaren een betere toegankelijkheid. De huidige paden met steentjes zijn immers een doorn in het oog van rolstoelpatiënten en van mensen die slecht te been zijn. Daarnaast dringt de N-VA aan op onder meer rustpunten op de begraafplaatsen, op een degelijke afsluiting, een overkapping en meer aandacht voor verlichting.

N-VA vraagt al sinds jaar en dag een kerkhofplan

Op vraag van de N-VA kwam er in 2013 een specialist ter zake naar Herselt om de situatie te evalueren. Zij ondersteunde onze eis voor een duidelijke toekomstvisie rond de Herseltse begraafplaatsen. De bestaande werkwijze van CD&V waarbij lukraak kleine werkjes worden uitgevoerd, is simpelweg verkwisting van geld van de inwoners. Zij gaf de noodzaak aan voor het snel opstellen van een globaal plan waarbij alle verbeteringswerken in fases worden uitgeschreven.

De voorbije 4 jaar is de N-VA in de gemeenteraad blijven aandringen op dergelijk globaal plan. Tot op heden blijft de burgemeester echter doof voor deze eis van de inwoners. Dat CD&V nu ook de kerkhoven gaat ontruimen - zonder duidelijke toekomstvisie en zonder plan, zet onze stelling nog meer kracht bij.

 

HULP NODIG BIJ UW AANVRAAG TOT BEHOUD VAN EEN GRAFMONUMENT?

CONTACTEER TINNE SALIËN: Tinne.Salien [at] gmail.com

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is