Helft Herseltse budget voor ontwikkelingssamenwerking toegewezen aan sekte

Op 10 november 2017
Mireille Colson

Verleden jaar heeft de gemeente Herselt 2500 euro gestort op rekening van een hulporganisatie verbonden met de christelijke sekte van de Adventisten (ADRA (The Adventist Development and Relief Agency)). N-VA heeft de twee voorbije gemeenteraden duidelijkheid gevraagd aan de verantwoordelijke schepen, Gerda Battel (CD&V). Het gaat om ongeveer de helft van het Herseltse budget voorzien voor ontwikkelingssamenwerking (5900 euro in 2017).

Schepen Battel is het noorden kwijt

De vragen van N-VA Herselt bleven tot nu toe onbeantwoord door schepen Gerda Battel. Het is duidelijk dat de betrokken schepen zonder enige dossierkennis deze subsidies heeft toegekend. Ze relativeerde zelfs het bedrag: “het ging máár over 2500 euro” en “het geld kon ingebracht worden als een gift”.

De betalingen gebeurden bovendien via schimmige financiële instellingen in Haïti. Mevrouw Battel kon ook niet uitleggen waarom dit zo was.De hulporganisatie verbonden met deze sekte wordt ook niet vermeld op de website van de gemeente als één van de organisaties die de gemeente Herselt zegt te ondersteunen.

Lichtzinnig gebruik van geld van Herseltse burgers

raadslid MIreille Colson (N-VA) : “Het kan niet voor N-VA dat er zo lichtzinnig en onverantwoordelijk wordt omgesprongen met het geld van de Herseltse burger. Het is duidelijk dat er geen visie en transparantie bestaat voor de gemeentelijke ontwikkelingssamenwerking. Waarom krijgt een hulporganisatie verbonden met een christelijke sekte bijna de helft van het budget terwijl er zo veel ‘normale’ en transparante hulporganisaties goed werk leveren?”

De N-VA-gemeenteraadsleden hebben als vertegenwoordigers van de inwoners van Herselt het democratisch recht om duidelijke antwoorden te krijgen op hun vragen om deze scheve situatie recht te zetten. Schepen Battel moet haar verantwoordelijkheid nemen!

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is