De oppositiebank - Meer dan 25 jaar aan het stuur, maar waar blijft de visie?

Op 27 juni 2015

"We zijn ermee bezig" zeggen ze. Maar waarmee ? Waar is de visie ?

We raken er maar niet aan gewend. Nog regelmatig worden degelijke voorstellen en suggesties van onze fractie door de gemeenteraad zonder meer van tafel geveegd. Dikwijls gewoon omwille van een totaal gebrek aan visie. Een bestuurder zou zich toch minstens moeten afvragen: 'Waar wil je op lange termijn naartoe ?', en 'Wat wil je bereiken ?' Dat zijn eenvoudige vragen, niet ? Niet voor het huidige bestuur, voor CD&V blijkt het concept ‘visie’ maar heel moeilijk te vatten.

Uiteraard heeft de meerderheid uiteindelijk het democratisch recht om haar idee door te drukken.  Maar wij vragen wel dat ze hun beslissingen motiveren vanuit een visie, en dat ze daarbij ook het belang voor de mensen van Herselt aantonen. En dat is hier niet het gewoonte. Daarom blijven die oude politieke methoden voor ons onaanvaardbaar.

Willen we daarmee beweren dat je als oppositie niets kan bereiken? Helemaal niet.

Want naast het aanbrengen van verbeteringen hebben wij als oppositiepartij een al even belangrijke controlerende rol.

Hierbij twee actuele voorbeelden van die controlerende taak.

CD&V verkondigt al maanden - meestal bij monde van burgemeester Luc Peetermans - dat er aan De Mixx bijkomende parking komt. En een extra ingang. Maar ze vergeten blijkbaar dat er een Autonoom GemeenteBedrijf (AGB) bestaat om die beslissingen te nemen. Als voorzitter van de raad van bestuur van dat AGB komt Luc Peetermans zijn wettelijke verplichtingen zelfs niet na. Respect voor de democratische reglementering komt er pas na aandringen van N-VA. U leest hierover meer in ons volgende informatieblad.

Een twee voorbeeld gaat over het financiële beleidUit de meerjarenbegroting blijkt duidelijk dat Herselt na 2018 geen enkele investering meer kan uitvoeren omdat … er tegen die tijd geen geld meer is. Alles op. N-VA kaart die ‘après moi le déluge’ (na mij, de zondvloed) mentaliteit aan. Daarom is een voortdurend strikte controle op begrotingen en jaarrekeningen van deze gemeente bijzonder belangrijk.

Oppositie voeren is soms ondankbaar omdat het de perceptie heeft voortdurend negatief te zijn. Nochtans is de kritiek positief bedoeld. Wij zijn het als oppositiepartij verplicht dit bestuur te controleren. Het is een mandaat dat u ons gaf en dat we graag met gedrevenheid voor u blijven opnemen.

Peter Keymeulen

Fractieleider N-VA

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is