Een maand na de verkiezingen, waar staan we ?

Op 9 november 2018, over deze onderwerpen: Verkiezingen 2018
Gemeenteraad Herselt 2019-2024

Beste kiezer,

Op ongeveer één maand na de verkiezingen wordt het tijd om de stand van zaken mee te geven.

Op zondag 14 oktober spraken meer dan 60% van de kiezers zich duidelijk uit voor een ander bestuur.

Ondanks een kartel met de ‘onafhankelijke’ burgerlijst 2230, verloor CD&V met tien zetels de volstrekte meerderheid in de gemeenteraad (23 zitjes in Herselt). Sterker nog, indien CD&V haar partij niet had kunnen uitbreiden met 2230 was het verlies nog groter geweest.

De N-VA kwam uit op acht gemeenteraadsleden, Mensen met Mensen (MMM) op vier, en één voor de nieuw opgerichte afdeling van Groen. Het doorbreken van de absolute meerderheid van het zittende bestuur is op zich al een mooie overwinning voor Herselt.

Dit succes is mogelijk geweest dankzij het schitterende werk van alle kandidaten en helpers, voor en achter de schermen. De mandatarissen en bestuursleden die de afgelopen zes jaar het voorbereidende werk leverden legden het fundament. Maar ook N-VA leden, sympathisanten, en uiteraard de kiezers, droegen door hun steun bij aan dit mooie resultaat.

Daar willen wij u van harte voor bedanken!

Onze acht gemeenteraadsleden zijn:

  • Peter Keymeulen (999 voorkeurstemmen),
  • Mireille Colson (775 voorkeurstemmen),
  • Mark Van den Wouwer (611 voorkeurstemmen),
  • Pieter-Jan Parrein (581 voorkeurstemmen),
  • Geert Sterckx (459 voorkeurstemmen),
  • Lieve Nuyens (431 voorkeurstemmen),
  • Tim Tubbax (423 voorkeurstemmen),
  • Dolinda Voet (383 voorkeurstemmen).

Meer informatie over de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen vindt u HIER.

Coalitievorming

Op verkiezingsdag, nadat alle resultaten gekend waren, spraken N-VA lijsttrekker Peter Keymeulen en MMM lijsttrekker Milo Anthonis af om gesprekken rond coalitievorming op te starten.

Een coalitie met CD&V-2230 was, op basis van de verkiezingsresultaten, geen optie. Enerzijds zouden we niet tegemoet komen aan de vraag van de kiezer voor verandering , anderzijds zouden wij in die coalitie onvoldoende gewicht hebben om de broodnodige verandering te realiseren.

Met 48,3% van de kiezers die stemden voor N-VA en MMM is onze coalitie ook duidelijk groter dan het kartel van CD&V en 2230 dat maar 37,7% van de kiezers kon bekoren. En het is ook duidelijk groter dan de 42% waarmee CD&V de afgelopen zes jaar bestuurde.

Het was dus evident om eerst met MMM aan tafel te gaan zitten en onderhandelingen op te starten. Op dinsdag 16 oktober werd de coalitie tussen N-VA en MMM verder onderhandeld. Er werd besloten dat Peter Keymeulen burgemeester wordt. Milo Anthonis wordt voorzitter van de gemeenteraad. Verder worden de schepenambten tussen beide partijen evenredig verdeeld.

Deze coalitie doet het met één schepen minder, er zijn slechts 5 schepenen (in plaats van de huidige 6). Dit wil zeggen dat beide partijen twee schepenen leveren voor de volledige termijn van zes jaar en dat één schepenambt zal gedeeld worden door N-VA en MMM. Dit coalitieakkoord werd bezegeld door het ondertekenen van de voordrachtsakten door de verkozenen van beide partijen.

Op woensdag 24 oktober, na een week van consultaties, stelde Peter, als de volgende burgemeester van Herselt, Mireille, Mark en Pieter-Jan voor als schepenen voor N-VA. De bestuursleden hebben dit voorstel bekrachtigd. Mireille en Mark zullen een volledig schepenambt opnemen, Pieter-Jan zal zijn mandaat na drie jaar doorgeven aan MMM. Voor MMM worden Elke Verlinden, Raf Van Genechten en Kristof Van Dingenen (halve legislatuur) schepen.

De volgende stap is het verder aflijnen van de beleidsdomeinen van de burgemeester en de vijf schepenen. Volgende week meer daarover.

Vervolgens moet er ook nog een beleidsplan uitgewerkt worden voor de komende zes jaar, waarbij we ook de verkozenen van andere partijen willen betrekken. Groen heeft alvast te kennen gegeven dat zij willen bijdragen aan dat plan.

Beste N-VA-lid, beste kiezer, nogmaals hartelijk dank voor uw steun de voorbije jaren, voor en tijdens de campagne. Wij kijken ernaar uit om een nieuwe dynamiek te brengen in het Herseltse bestuur en wij hopen dit te doen met uw blijvende steun!

Bij deze bent u weer volledig mee. We houden u verder op de hoogte. U kan ons ook steeds contacteren voor vragen of opmerkingen.

Met hartelijke groeten,

Luc T’Syen (voorzitter N-VA Herselt)

Peter Keymeulen (ondervoorzitter en toekomstig burgemeester van Herselt)

Pieter-Jan Parrein (secretaris en toekomstig schepen van Herselt)

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is