Feit - Alleen Herselt verhoogde in 2017 de gemeentebelasting

Op 15 juni 2018, over deze onderwerpen: Verkiezingen 2018, 5. Bestuur en financiën
Herselt verhoogde in 2017 als enige de gemeentebelastingen

Het is een feit dat Herselt in 2017 als enige van 307 Vlaamse gemeenten de gemeentebelasting verhoogde. Zowat alle kranten maakten melding van dat opmerkelijk feit. Kijk bijvoorbeeld HIER voor het artikel in De Standaard. U kon het dit jaar trouwens ook zelf zien -en voelen– via uw personenbelasting (code 1061 van uw aanslagbiljet). De gemeentebelasting werd verhoogd van 7,5 naat 7,7%.

Toch blijven de Herseltse burgemeester en de schepen van financiën ontkennen dat de belasting verhoogde. Laat hen een halfuur aan het woord en ze beweren zelfs dat ze de belastingen verlaagden.

De vastberadenheid om een belastingverhoging te ontkennen verbaast ons niet. Want door de aanvullende personenbelasting te verhogen verbreken ze alweer een verkiezingsbelofte. Nochtans was het voor N-VA Herselt in 2012 al duidelijk dat het financiële plaatje er niet goed uitzag. Wij schreven toen in ons programma: “Onze gemeente bevindt zich zonder enige twijfel binnen drie jaar in een zeer moeilijke financiële situatie die ongetwijfeld naar belastingverhoging leidt.” Dat hadden we dus juist ingeschat.

Tussen de belastingverhoging van verleden jaar en vandaag is er op vlak van gemeentefinanciën weinig veranderd. Toch lijkt het gemeentebestuur vandaag opnieuw geld in overvloed te hebben. Of heeft die overvloed alleen maar met de komende verkiezingen te maken?

Met de N-VA wordt dat in ieder geval anders. Wij kijken eerst naar de eigen uitgaven. De tering naar de nering zetten heet dat. Zoals een goede huisvader – in dit geval burgervader - dat hoort te doen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is