Mireille Colson vraagt vervroegde toetreding tot regionale landschappen voor Herselt

Op 9 december 2020
Mireille Colson

Tussenkomst Mireille Colson budgetbesprekingen december 2020 - Natuur en Bos in je buurt – Bosuitbreiding & toetreding Regionale Landschappen

Geen mens die het nog zal ontkennen na de afgelopen maanden van lockdowns : Bossen dicht in je  buurt waren en zijn van cruciaal belang in deze tijden, voor ontspanning, voor mentaal welzijn, of als speelterrein voor onze kinderen. Bovendien ook van cruciaal belang voor het behalen van de klimaatdoelstellingen.
Bosuitbreiding is dan ook een belangrijke beleidsuitdaging binnen ons provinciaal en het Vlaams bestuursakkoord. Minister Demir heeft €121 miljoen vrijgemaakt voor 4000 hectaren nieuw bos tegen 2024. Maar de voorbije jaren hebben geleerd dat budget alleen niet voldoende is. Bosuitbreiding in Vlaanderen is zeer complex en tijdrovend. De oproep vanuit Vlaanderen klinkt dan ook zeer luid om hier massaal aan mee te werken. Alle bestuursniveaus zullen moeten samenwerken om dit te kunnen realiseren.

Het provinciebestuur heeft deze legislatuur de ambitie gesteld om tegen 2024 alle gemeenten te ondersteunen via de Regionale Landschappen. Hiervoor werden middelen vrijgemaakt met een bijhorende planning. Voor elke gemeente die toetreedt tot een Regionaal Landschap zal de provincie €20.000 extra werkingsmiddelen geven aan het RL. Niet voor niets… want het doel is om de regionale landschappen gebiedsdekkend te maken. Zo zien we momenteel nog heel wat blinde vlekken op de kaart van de regionale landschappen.

Deze beleidskeuze is duidelijk in goede aarde gevallen bij onze gemeenten. Verschillende onder hen hebben aangegeven zsm. te willen toetreden tot het RL. Herselt is hier één van. We zijn dan ook al een groene gemeente met 27% oftewel 1400 ha bos… het is dus niet voor niets dat we er als bestuur voor hebben gekozen om aanzienlijk wat middelen in te schrijven in onze MJP voor behoud en zelfs uitbreiding van onze bossen en natuur. Zo hebben we momenteel zowel een subsidiebudget klaarstaan voor het aanplanten en onderhouden van kleine landschapselementen zoals houtkanten, een budget van 100.000 euro per jaar voor openmaken en onderhouden van trage wegen, budgetten voor ondersteuning van onze natuurverenigingen voor aankoop van gronden, 20000 euro voor de 1001 bomen actie… en uiteraard voorzagen we ook al de jaarlijkse toelages voor regionale landschappen en voor de bosgroepen. Met deze laatsten hebben we sinds dit jaar de samenwerking opgestart, aangezien 68% van onze Herseltse bossen in privé-eigendom is was dit zeker geen moment te vroeg.

Kortom Herselt is helemaal klaar om er samen met de regionale landschappen en de bosgroepen in te vliegen. Net regionale landschappen zijn hier een hele belangrijke schakel in voor de ondersteuning van onze gemeente voor het uitvoeren van al deze plannen. En zoals ik hoor, zijn we niet de enigen die staan te trappelen om er in te vliegen. Wat ons betreft dus de hoogste tijd om ook hier een versnelling hoger te schakelen…  Daarom volgende vragen :

1. Hoe wil u deze complexiteit in het proces mee helpen stroomlijnen?

2. Wat zijn de mogelijkheden om deze gemotiveerde gemeenten vroeger toe te laten treden tot een RL?

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is