Standpunten - Sociaal beleid

Op 12 oktober 2012, over deze onderwerpen: Programma en standpunten
Sociaal beleid

Een belangrijke doelstelling van het sociaal beleid is van de gemeente Herselt een gemeenschap te maken. Het sociaal beleid is een waaier van verschillende taken: gezinsbeleid, gezondheidszorg, woonbeleid, armoedebestrijding, gehandicaptenzorg, verenigingen, jeugdbeleid en seniorenbeleid.

In Herselt worden al vele initiatieven genomen op sociaal vlak. Sla er het gemeenteblaadje maar op na. Het warme water moet niet opnieuw uitgevonden worden. Het is logisch dat N-VA een goede ingeslagen weg verder zet, maar met een versterking van de nieuwe frisse en krachtige accenten.

Inzake woonbeleid en kinderopvang kan de gemeente een belangrijke regisseursrol opnemen. N-VA staat voor een sterk lokaal beleid dat steunt op volgende peilers

Vrijheid en verantwoordelijkheid, of het verhaal van rechten en plichten. De gemeenten moeten optimale voorwaarden creëren waar het gemeenschapleven kan groeien en bloeien.
Bevordering van het verenigingsleven door praktische ondersteuning, niet betuttelen met regeltjes.
Inspraak en uitspraak zijn evenwaardig. Inwoners moeten echte verantwoordelijkheid krijgen, het is niet voldoende dat bewoners enkel vrijblijvend om hun mening gevraagd wordt.
Voortdurend ijveren voor het verhogen van efficiëntie van autonome lokale besturen. Geen vriendjespolitiek, maar een modern en slank ambtenarenapparaat met voor ieder duidelijke kerntaken.
Vlaanderen in Europa.

Het gezin, ook in haar vele nieuwe verschijningsvormen is de hoeksteen van onze samenleving. Het combineren van arbeid en gezin vraagt heel wat puzzelwerk. Kinderopvang kan een tegemoetkoming aan deze helse karwei zijn. De gemeente moet haar taak als regisseur van de kinderopvang ten volle benutten. Bijvoorbeeld door in te zetten op occasionele kinderopvang, nieuwe initiatieven van kinderopvang logistiek en financieel ondersteunen, versterkt door een pedagogische omkadering. Het kaderdecreet kinderopvang voorziet in de oprichting van een lokaal loket "Kinderopvang". Dit loket geeft een overzicht van de beschikbare plaatsen in de gemeente. Hier is een mooie kans weggelegd voor een lokaal bestuur om nu al over te gaan tot de oprichting van zo'n infopunt. Bij voorkeur in het sociaal huis, want dat is het kloppend hart van de gemeente.

Gezinnen moeten ook kunnen wonen. N-VA blijft streven naar het verwerven van een eigen woning voor de gezinnen. Dit versterkt de betrokkenheid bij de gemeente en is een buffer tegen de armoede. Achter elk woonbeleid schuilt een visie op de mens. mensen zijn geen kippen. Daarom pleiten wij voor het behoud en aandacht voor de open ruimte, zo essentieel voor de creativiteit en het welbevinden van elke mens. In deze context zijn bijvoorbeeld ook een minimum aan esthetische normen en toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers gerechtvaardigde eisen (sociaal woonbeleid). Verder heeft iedereen recht op een fatsoenlijke woonst die uitgerust is met alle nutsvoorzieningen en voldoet aan de energieprestatiedoelstellingen. Sociaal beleid is energiebeleid!

Het bestaan van sociale leningen moet gepromoot worden. Correcte en duidelijk informatie hieromtrent is noodzakelijk. Daarnaast kan de gemeente inzetten op een verscheidenheid aan woningbestand als antwoord op de specifieke woonbehoeftes van starters, eenpersoonsgezinnen en senioren. De gemeente kan op zoek gaan naar- en promoten van innovatieve woontypes (bijvoorbeeld kangoeroewoningen) om levenslang wonen betaalbaar, kwaliteitsvol en voor ouderen fysiek passend mogelijk te maken.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is