Tijd voor toekomstgericht sociaal beleid

Op 11 oktober 2018, over deze onderwerpen: Verkiezingen 2018, 3. Sociaal weefsel en OCMW, Lokaal sociaal beleid - OCMW, Sociaal beleid
Sandra Vercalsteren - Greet Bries - Lieve Nuyens

 Uw gezondheid en welzijn, zowel nu als in de toekomst, liggen u hoogstwaarschijnlijk nauw aan het hart.

Wij hebben in Vlaanderen een kwalitatief hoogstaande gezondheidszorg die op grote tevredenheid kan rekenen, zoals blijkt uit onderzoek. Niettemin leert de dagelijkse praktijk dat alles beter kan… Beleidsmakers zijn het erover eens dat ook het lokale (gemeentelijke) beleid een rol kan spelen in een nog betere hulpverlening op dat vlak.

Wij bij N-VA Herselt zijn hier alvast van overtuigd.

 

Met de geplande inkanteling van het OCMW in de gemeentediensten, lijkt het moment aangebroken om een bredere invulling van deze dienst na te streven. Het is onze bedoeling een zogenaamd zorgloket te installeren, dat u op een laagdrempelige, toegankelijke wijze, wegwijs kan maken in zorg-gerelateerde onderwerpen.

Met vragen omtrent het recht op financiële tegemoetkomingen (bv mantelzorgpremie, hulp aan derden,…) of in verband met logistieke ondersteuning via de gemeente, moet u hier terecht kunnen. Op deze manier kan u optimaal gebruik maken van de mogelijkheden die ter beschikking zijn.

Bovendien zou u op het zorgloket ook terecht kunnen voor meer informatie over onderwerpen als vrijwilligerswerk in de gemeente, wilsbeschikkingen, zelfhulpgroepen enz.. Zo kunnen wij er met de (eerstelijns)zorgverleners voor zorgen dat u maximaal geïnformeerd wordt.

 

De komende decennia zal de vergrijzing met rasse schreden toenemen. Dit stelt ook de gemeente voor een aantal uitdagingen.

Eén daarvan is het ontwikkelen van een vorm van geïntegreerde ouderenzorg. Er dient een continuïteit te bestaan van de verschillende fasen van ons leven. Dit kan oa. worden bereikt door een nauwere samenwerking met bv. het Sint-Barbara woonzorgcentrum. Zo kunnen initiatieven om ouderen in de thuiszorg meer te betrekken bij activiteiten in dit huis het isolement doorbreken.

Ook het inzetten op  mantelzorgers en vrijwilligerswerk zullen nodig zijn om deze ontwikkeling op te kunnen vangen.

 

Of u het nu wil of niet, ons leven is eindig.

Een ‘menswaardig levenseinde’ moet meer zijn dan loze woorden. Het is een basisrecht.

Met de oprichting van een regionaal netwerk voor palliatieve zorg, willen we de  zorgverleners in de eerste lijn ondersteuning bieden, zowel met expertise kennis als logistiek, om hen in de mogelijkheid te stellen op dit cruciale moment van het leven de nodige zorg te verlenen.

 

Maar gezondheids- en welzijnszorg is zoveel meer. In feite overschrijdt dit zeer veel beleidsgebieden : van huisvesting tot cultuur, van gezonde voeding tot sport en beweging. Wij willen ons met N-VA inzetten om onze gemeente klaar te maken om de uitdagingen van morgen aan te gaan en van Herselt een gezonde gemeente te maken, in al zijn aspecten.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is