Waarom renovatie van de Strokapel een goede zaak is

Op 30 augustus 2016, over deze onderwerpen: Erfgoed
Strokapel Ramsel

Half juni maakt minister-president Geert Bourgeois, bevoegd voor Onroerend Erfgoed bekend dat hij 600.000 euro uittrekt voor de renovatie van de Strokapel van Ramsel.

600.000 euro, dat is een hoop geld. Sommige mensen vragen zich af of de Strokapel zulk een investering wel waard is. Ons antwoord is klaar en duidelijk: de Strokapel is het zeker waard om in ere hersteld te worden. Waarom? De geschiedenis van het gebouw maakt veel duidelijk.

Lange geschiedenis

De OLV-kapel of Strokapel bleef tot laat in de 19de eeuw een drukbezocht bedevaartsoord. In 1662 is op de plek een eerste primitief veldkapelletje opgericht om het Onze-Lieve-Vrouwebeeldje, opgehangen in een eik, te beschermen.

Door de to de 18de eeuw plaats moest ruimen voor een stenen constructie.

In 1788 is het koor afgebroken om de kapel te verlengen omdat ze tijdens de bouw van de nieuwe Sint-Hubertuskapel in 1788-1791 tijdelijk dienst moest doen als noodkerk. Het strodak bleef behouden, vandaar de benaming "Strokapel".

De kapel had tot ver in de 19de eeuw eigen kapelmeesters. In 1985 is de kapel met inbegrip van het interieur beschermd als monument.

Renovatie

De restauratie is dringend door opstijgend vocht en waterinsijpeling. Dit heeft ook gevolgen voor de stabiliteit van het gebouw.  Over de gewelven loopt een patroon van barsten en scheuren. Door een dik verflagenpakket is de detaillering van het stucwerk verdwenen. Verder is door het afschilferen van verflagen, het loskomen van bepleistering en het opvullen van oude lacunes het historisch verflagenpakket beschadigd. De houten elementen in de kapel hebben last van houtworm- en schimmelaantasting.

Toekomst

Na de restauratie zal de kapel gebruikt worden voor culturele activiteiten. Er zal ook ruimte zijn voor kerkelijke huwelijken en doopsels.eloop van gelovigen is het in 1664 vervangen door een grotere houten kapel, die in het begin van

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is