De oppositiebank - Deontologische code

Op 15 april 2015

 Het was onze fractie die (op een dag na) exact één jaar geleden tijdens de gemeenteraad van 27 januari 2014 een voorstel van beslissing indiende om een deontologische code voor gemeenteraadsleden op te maken.

Wat is zo’n code? Wat betekent dit en waarom vind N-VA dit belangrijk? Eigenlijk is het niet meer noch minder dan het formaliseren van gedragsregels voor gemeenteraadsleden. Wij zijn verkozen door- en voor jullie en hebben ons te houden aan een aantal deontologische en ethische regels. Zo’n code laat toe dat we elkaar over een aantal richtlijnen (een code) kunnen aanspreken en we op die manier duidelijk maken aan de Herseltenaar dat  ‘platte dorpspolitiek’ verleden tijd moet zijn. Zo moet er bijvoorbeeld een strikte beperking in acht genomen worden op de voorkeursbehandeling voor bepaalde dossiers, want elke voorkeursbehandeling impliceert dat andere dossiers achteruit gesteld worden.

In de afgelopen maanden werd er constructief gewerkt, meerderheid en oppositie. Het resulteerde in een evenwichtige tekst waar iedere fractie achter stond en die vervolgens op de gemeenteraad ter goedkeuring voorgelegd werd.

Groot was dan ook onze verbazing toen Luc Peetermans uitstel vroeg omdat er toch een verduidelijking zou moeten komen met betrekking tot de voorkeursbehandeling van dossiers. “Wat als een beslissing op korte termijn zich opdringt in het algemeen belang?”, argumenteerde de burgemeester.

Hij haalde zelfs enkele voorbeelden aan zoals een bouwaanvraag van een huisvestingsmaatschappij of van een jong koppel dat zelf wil verbouwen tijdens het bouwverlof … Het eerste verklaarde hij door te spreken over ‘het algemeen belang’; het tweede omwille van pragmatische redenen.

Onze fractie kon het niet smaken dat na maanden van besprekingen met een uiteindelijke consensus over de tekst, dezelfde tekst door de burgemeester in vraag wordt gesteld, en dan nog op die gemeenteraad waar door alle fracties verondersteld wordt dat ze gestemd zal worden.

Trouwens, waarom zou een huisvestingsmaatschappij voorrang moeten krijgen op een particuliere inwoner of een zelfstandige ondernemer in het verlenen van een bouwvergunning? Wat is er fout gelopen wanneer het dossier van een jong koppel prioritair moet worden genomen ten opzichte van het dossier van een andere brave burger? Waren zij te laat of is de vertraging te wijten aan een organisatieprobleem?

Onze fractie hield voet bij stuk en weigerde te aanvaarden dat de voorgelegde tekst nu plots in vraag gesteld zou worden.

Voorzitter Wendy Tubbax stelde voor om de tekst die voorlag goed te keuren en op volgende zittingen eventueel wijzigingen te bespreken en te stemmen. Een uitstekend idee van Wendy.

De deontologische code werd goedgekeurd alhoewel de burgemeester het resultaat van de stemming blijkbaar niet helemaal begreep …

Was  Luc Peetermans per ongeluk door zijn eigen fractie gepasseerd?

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is