Programma 2024

Het N-VA team heeft ambitieuze plannen - Ook voor de volgende 6 jaar. Samen met het ganse N-VA team zetten wij ons ook de volgende 6 jaar in voor ALLE Herseltse inwoners. Wij hebben een een ambitieus plan opgezet waarin wij alle beleidsdomeinen opnemen. Hopelijk kan jij jezelf hier ergens in terug vinden!

Vernieuwend Herselt

We gaan voor een toegankelijke gemeente dichter bij de mensen. De N-VA heeft de voorbije legislatuur ingezet op een sterke verbetering van de dienstverlening door een digitaal loket te voorzien en een afsprakensysteem zodat er geen lange wachtrijen zijn aan het loket.

  1. We voorzien extra openingstijd bij de gemeentelijke diensten en alternatieve manieren om documenten afhalen.
  2. We richten een spoedbalie in om mensen met dringende problemen verder te helpen.
  3. We moderniseren onze communicatie door naast Hoplr en Facebook ook gebruik te maken van Instagram en LinkedIn. We bieden Herselt Leeft ook digitaal aan.
  4. We voorzien op termijn zitdagen in al onze deelgemeenten. In het lokaal dienstencentrum van Varenwinkel organiseren we al een zitdag van het zorgteam. Deze zitdagen willen we uitbreiden naar andere diensten zodat je bijvoorbeeld op termijn je identiteitskaart in het dienstencentrum kan aanvragen. 
  5. Naast een digitaal aanbod zijn we ons bewust dat niet iedereen even digitaal vaardig is. We zorgen ervoor dat ook zijn een even snelle en kwaliteitsvolle dienstverlening krijgen. We zorgen ervoor dat zij niet uit de boot vallen. 
  6. Lokale verenigingen worden zo goed mogelijk administratief ondersteund door onze gemeentelijke diensten bij het aanvragen van evenementen en subsidies.
  7. We maken een duidelijk overzicht van wie verantwoordelijk is voor de ruiming van de grachten: Pidpa, de provincie, de gemeente of de grondeigenaar. Dit geeft duidelijkheid voor iedereen.

Mobiliteit

Een van de oplossingen van het klimaatprobleem is om zoveel mogelijk bepaalde afstanden te voet te doen of de fiets te nemen. Maar om mensen aan het fietsen te krijgen, moet er natuurlijk ook wel een veilig fietspad zijn.  Enkele fietspaden zijn al verbeterd, maar er is nog veel werk aan de winkel. Dit geldt ook voor de schoolomgevingen. We hebben de schoolomgevingen veiliger gemaakt. We gaan verder op het ingeslagen pad. 

De speedpedelecs zijn een populair vervoersmiddel. Deze fietsers gebruiken vaak het fietspad wat tot gevaarlijke situaties in de dorpskern leidt. 

Deelauto's en beter openbaar vervoer

Niet iedereen heeft een auto ter beschikking voor grotere afstanden. In Herselt-centrum zijn er al deelauto’s maar nog niet in de deelgemeenten. We willen het gebruik van deelauto’s verder bekend maken en stimuleren.

Voor mensen die minder mobiel zijn is de afhankelijkheid van het openbaar vervoer heel groot. Wanneer je je niet kan verplaatsen loert eenzaamheid om de hoek. De afhankelijkheid van het openbaar vervoer is dan groot. En dit terwijl het openbaar vervoer in onze gemeente zeer slecht bedeeld is. 

Wat doen we voor jou : 

  1. We zetten verder in op het verbeteren of aanleggen van fiets- en voetpaden. In de toekomst moet er veilig en eventueel langs trage wegen gefietst kunnen worden tussen elke deelgemeente. We gaan dus na fietspad in de Dieperstraat ook voor een vrijliggend fietspad langs de provinciebaan. 
  2. We letten erop dat de voetpaden geschikt blijven voor mensen die minder mobiel zijn of voor jonge ouders die een wandeling willen maken met met hun kleine spruit in de kinderwagen.
  3. We verbeteren de veiligheid van de schoolgaande kinderen langs grotere wegen zoals de scholen van Varenwinkel, Ramsel en Blauberg. Ook voor de andere scholen evalueren we de huidige maatregelen en passen aan waar nodig.
  4. We zorgen voor deelauto’s in de andere deelgemeenten van Herselt.
  5. We voorzien budgetten om bewoners te vervoeren naar de lokale dienstencentra en naar andere gemeentelijke diensten.
  6. We voorzien een rolstoelfiets in onze gemeentelijke uitleendienst zodat minder mobiele mensen samen met een mobiel iemand de gemeente kunnen doorfietsen.
  7. We zorgen ervoor dat speedpedelecs, andere fietsers en voetgangers zich veilig in de dorpskernen kunnen verplaatsen.

Ontmoeting, verbinding tussen de burgers

We bewaren de eigenheid en de identiteit van de deeldorpen, zodat mensen zich thuis voelen. 

Verenigingen stimuleren

Herselt is een gemeente met een rijk verenigingsleven, waar de inwoners er zijn voor elkaar. Toch zijn veel mensen, zowel jong als oud eenzaam. We trachten vereenzaming in alle leeftijdscategorieën tegen te gaan door in te zetten op verbinding en ontmoeting. 

In september start het eerste dorpsrestaurant in het lokaal dienstencentrum in Varenwinkel. Lokale dienstencentra zullen plaatsen worden waar je welkom bent voor een fijn gesprek, een tasje koffie te drinken, een workshop of een lezing te volgen en nog zoveel meer.

Het jeugdhuis De Choke kan eveneens een mooie rol spelen om eenzaamheid bij jongeren tegen te gaan. De Choke kan door haar activiteiten andere verenigingen betrekken en dit over de generaties heen. 

Verenigingen zijn een cruciale schakel in de strijd tegen eenzaamheid. De werking van verenigingen willen we verder stimuleren en ondersteunen. 

Rouwbegeleiding

Het overlijden van een familielid of een vriend is een heel moeilijk moment. Het ontmoeten van andere mensen, eventueel lotgenoten, kan troost bieden. Er is een masterplan voor onze kerkhoven, zo gaan we voor de grondige herinrichting van een aantal kerkhoven. We willen hiervan plaatsen maken waar er ruimte is voor rouw, bezinning en ontmoeting. We zijn ervan overtuigd dat als we hiervan mooie rustgevende plaatsen maken dit kan helpen in de rouwverwerking. 

Wat willen we voor jou doen? 

  1. De bank-contacten, een ontmoetingsmoment waar je gezellig kan babbelen bij een gratis tas koffie en een lekkere koek, is een initiatief dat nu al goed loopt in Bergom. We willen dit initiatief uitbreiden naar andere deeldorpen.
  2. Wij bouwen de lokale dienstencentra verder uit in elke deeldorp.
  3. We starten een dorpsrestaurant op in elk deeldorp zodat iedereen die dat wil op regelmatige basis kan samen eten.
  4. Het ondersteunen van onze culturele tradities zoals het nieuwjaar zingen en het versieren van de kapelletjes in de mei-maand.
  5. Subsidies voor verenigingen vanaf hun eerste werkingsjaar. Nu kan een vereniging enkel subsidie krijgen vanaf het tweede werkingsjaar. Bij de oprichting van een vereniging zijn er dan echter de meeste kosten. We trachten startende verenigingen met een meerderheid aan Herseltse inwoners een startsubsidie te geven.
  6. We ondersteunen initiatieven van het jeugdhuis die verbindingen leggen tussen de jongeren van alle deelgemeenten en die de vereenzaming van jongeren willen tegen gaan.
  7. We willen halfjaarlijks een moment van ontmoeting aanbieden aan nieuwe inwoners en inwoners die een kind kregen.
  8. We richten de begraafplaatsen in als plaatsen van ontmoeting.
  9. We willen van Herselt een troostgemeente maken. Samen met een externe partner starten we een traject op waarbij er aandacht is voor afscheid, verlies en rouw. Met een weldoordacht troostbeleid willen we iedereen die geconfronteerd wordt met verlies maximaal ondersteunen. We werken hiervoor ook samen met zoveel mogelijk lokale verenigingen en geïnteresseerde inwoners.
  10. We bekijken de mogelijkheden om op Allerheiligen een troostconcert te organiseren. Op deze manier willen we mensen die een verlies hebben meegemaakt, of het nu recent of een tijdje geleden is, samenbrengen om troost te kunnen vinden bij elkaar en in de muziek. We zouden dit graag realiseren met de hulp van de plaatselijke fanfares en inwoners die muziek maken.

Wonen in een duurzame, nette en veilige gemeente

Betaalbaar wonen is één van de grote uitdagingen in onze mooie en groene gemeente. De laatste jaren zijn we er slechts beperkt in geslaagd een uitbreiding te creëren in het aanbod van sociale woningen. Er zitten echter een aantal sociale woonprojecten in de pijplijn die in de loop van 2025 en 2026 gerealiseerd zullen worden. 

N-VA Herselt zet verder in op nieuwe projecten die betaalbaar wonen realiseren. Niet alleen een uitbreiding van het aanbod sociale woningen maar ook het stimuleren van nieuwe woonvormen en door het actualiseren van de woonkwaliteitsnormen.

Herselt moet een mooie en groene gemeente blijven

De dorpskernen verdichten maar we blijven inzetten op leefbare kernen met maximaal groen een warme plaats om mekaar te ontmoeten. We willen blijven inzetten op het dorpsaspect, ontharding en op het gegeven dat de dorpskern een plaats van ontmoeting moet kunnen zijn. We bewaken dat onze groene gemeente proper en veilig blijft door sluikstorten en zwerfvuil hard te sanctioneren. De inzet van de aangekochte camera’s zal ons hierbij helpen.

De afvalophaling is al geoptimaliseerd in de voorbije legislatuur. Het vervoer naar het containerpark of naar glascontainers is niet voor iedereen eenvoudig. 

Wat doen we voor jou : 

  1. We verhogen het aanbod betaalbare woningen in Herselt.
  2. We stimuleren nieuwe woonvormen zoals co-housing en zorgwonen.
  3. We realiseren het masterplan dat voor Ramsel werd uitgetekend.
  4. We maken een plan om de wateroverlast in Ramsel te voorkomen. Dit doen we in samenwerking met Provincie Antwerpen. 
  5. We maken via een participatietraject met onze inwoners masterplannen op voor de dorpskernen van Blauberg en Bergom.
  6. We ontharden waar mogelijk en voorzien in de dorpen meer groene buffers als antwoord op de klimaatadaptatie.
  7. We voorzien groene muren aan gemeentelijke gebouwen en voorzien subsidies voor burgers die een groene gevel willen realiseren.
  8. We verfraaien onze dorpskernen met meer bloemen. We bekijken eveneens welke mogelijkheden we hebben om rotondes en andere verkeersgeleiders mooier te maken met bij-vriendelijke bloemen.
  9. We maken een bijenplan op samen met de plaatselijke imkervereniging en geïnteresseerde inwoners. Zo willen we de bijen beschermen, hun leefomgeving verbeteren en bewustzijn creëren over het belang van bijen voor het ecosysteem en de voedselproductie.
  10. We ondersteunen de duurzame groepsaankopen van IOK.
  11. We voorzien oplaadpunten in alle deelgemeenten voor auto’s en fietsers.
  12. We blijven inzetten op de zwerfvuilcamera’s om sluikstorters te vatten en te beboeten.
  13. We breiden de afvalophaling uit door glasophaling te organiseren in samenwerking met IOK.
  14. We zoeken naar efficiënte maar veilige manieren om ongedierte aan te pakken.
  15. N-VA Herselt wil samen met de politie nog meer controle op verhandeling van drugs.

Armoede

Steeds meer mensen krijgen het moeilijk om rond te komen. De drempel naar het OCMW blijft hoog terwijl de dienstverlening heel wat kan betekenen voor mensen in moeilijkheden. 

OCMW Herselt kreeg bij de laatste inspectie een pluim voor het rechtvaardig, ondersteunend maar ook kritisch armoedebeleid. N-VA Herselt wil het huidige en vooral vernieuwde armoedebeleid verderzetten zodat meer mensen de weg naar de hulp- en dienstverlening vinden. Elke persoon uit de armoede helpen is waarschijnlijk onrealistisch maar het blijft wel onze missie. 

  1. Wij pakken kinderarmoede verder aan via onder andere de huiswerkbegeleiding en de ruilwinkel die wij samen met het Huis van het Kind Herselt-Hulshout-Westerlo organiseren.
  2. Wij zetten verder in op activering van mensen met een leefloon en nieuwkomers. Dit doen we onder andere via de lokale partnerschappen die we recent hebben afgesloten met verschillende organisaties.
  3. Wij zetten verder in op gezonde voeding voor onze meest kwetsbare burgers via onder andere de samenwerking met Foodsavers.
  4. We bieden woonbegeleiding aan voor de meest kwetsbare inwoners van Herselt bij hunzoektocht naar een betaalbare woning.
  5. Wij blijven inzetten op efficiënte budgetbegeleidingen en budgetbeheer.

Zorg en gezondheid

In onze gemeente wordt heel wat zorg aangeboden van geboorte tot overlijden. Zo organiseert het OCMW de buitenschoolse kinderopvang en de thuiszorg. Private partners zoals onthaalouders organiseren kinderopvang tot 3 jarigen. En natuurlijk hebben we het woonzorgcentrum Sint-Barbara waar zorg wordt geboden aan de zwaarst zorgbehoevenden van Herselt. Ondertussen werd een stevige samenwerking uitgebouwd met het woonzorgcentrum en de andere private zorgverleners. Deze samenwerkingen willen we verder versterken, net als het eigen aanbod aan kinderopvang en thuiszorg. 

We staan voor serieuze uitdagingen in Herselt. Enerzijds is niet vanzelfsprekend om kinderopvang voor je pasgeboren kind te vinden in Herselt. Er is duidelijk een tekort. Anderzijds zal onze gemeente het met 200.000 EUR Vlaamse subsidie minder moeten doen voor de organisatie van de buitenschoolse kinderopvang.

Investeren in het ouderenbeleid en we waarderen onze mantelzorgers

Wij zien in onze gemeente een sterke stijging van het aantal ouderen waardoor de vraag naar thuiszorg en zorg voor zwaar zorgbehoevenden stijgt. 

Daarom is het belangrijk voldoende aandacht te besteden aan al de mantelzorgers. Zij zetten zich dagdagelijks onbaatzuchtig in voor de zorg van een familielid, vriend, buur of kennis. Mantelzorgers zijn goud waard. Het is voor de N-VA Herselt belangrijk om onze mantelzorgers blijvend te waarderen voor het harde werk. 

Wat willen we verder voor jou doen? 

  1. Wij zorgen ervoor dat de dienstverlening van Wiegwijs, het vroegere Kind & Gezin, op Herselts grondgebied kan blijven door hen een locatie in de Mixx aan te bieden vanaf 2025.
  2. We willen voldoende en kwaliteitsvolle kinderopvang in onze gemeente voor 0-3 jarigen in samenwerking met private partners.
  3. We blijven investeren in onze buitenschoolse opvang.
  4. We blijven de kwaliteitsvolle thuiszorg vanuit het OCMW organiseren met extra aandacht voor vereenzaming en de meest kwetsbare ouderen.
  5. We maken van Herselt een dementievriendelijke gemeente waarbij we onze burgers bewust willen maken van de problematiek.
  6. We ondersteunen de mensen die zorgen voor een zorgbehoevende van de organisatie van de mantelzorgcafés en de mantelzorgpremie.

Gezond Herselt

De voorbije jaren heeft N-VA Herselt niet alleen ingezet op extra zorg en ondersteuning maar ook op gezondheidspreventie. Voorkomen is beter dan genezen. Deze lijn willen we de volgende jaren verder zetten.

  1. In samenwerking met zorgverstrekkers organiseren we infoavonden, verspreiden we info via onder andere de gemeentelijke website en Herselt Leeft.
  2. We stimuleren tot bewegen, promoten rookstop, geven tips over gezonde voeding.
  3. We zetten in op de preventie van alcohol- en drugsmisbruik door onder andere in het zesde leerjaar van de lagere school info te geven in samenwerking met de politie. We zetten eveneens sensibiliseringscampagnes rond druggebruik op samen met onze plaatselijke jeugdverenigingen en het jeugdhuis.
  4. We stimuleren onze bewoners om een EHBO-cursus te volgen.
  5. We investeren de plaatsen waar AED-toestellen staan en bekijken waar bijkomende AED-toestellen interessant kunnen zijn. Wij doen dit in samenspraak met de welzijnsraad die in 2022 werd opgericht.
  6. We proberen samen met de aanwezige huisartsen ervoor te zorgen dat onze inwoners een huisarts en tandarts in de buurt hebben. We bekijken samen met de huisartsen en tandartsen hoe wij de komst van nieuwe collega’s kunnen bevorderen.
  7. We hebben aandacht voor de psychische gezondheid van onze inwoners door het organiseren van infosessies en de aanwezigheid van een eerstelijnspsycholoog op het OCMW voor onze meest kwetsbare burgers.

Cultuur en vrije tijd

De voorbije jaren is er stevig geïnvesteerd in cultuur via onder andere CC De Kerken, in sport en spel. Het mega buitenspeelplan zorgde voor een skatepark aan De Mixx, een bikepark in Ramsel en Bergom en een boulderparcours in Blauberg. De laatste jaren ontdekten we samen de mooie plekjes van Herselt via de prachtige bewegwijzerde wandelingen en fietstochten.

N-VA Herselt wilt deze lijn verder doortrekken.

  1. We willen werk maken van nieuwe basketpleintjes in deelgemeenten waar nog geen mogelijkheden zijn.
  2. We blijven een groot sport aanbod aanbieden in De Mixx die voor een lage prijs toegankelijk zijn.
  3. We willen ervoor zorgen dat ook kinderen met een beperking gebruik kunnen maken van de speeltuin door een aantal inclusieve speeltoestellen te plaatsen.
  4. We voorzien picknicktafels waar mensen met een rolstoel gemakkelijk kunnen aanzitten.
  5. We organiseren inclusieve speelpleinwerking en sportkampen zodat kinderen met een beperking zoveel mogelijk kunnen deelnemen.
  6. We verfraaien ons dorp in samenwerking met lokale kunstenaars.
  7. We proberen optredens van CC De Kerken en Herselt Zomert via livestreaming toegankelijk te maken voor mensen die niet tot op het evenement geraken.
  8. Het voorzien van wegwijzers naar onze sportinfrastructuur.
  9. We voorzien subsidies voor sportclubs die onderhoudsmachines willen aankopen zodat ze zelf kunnen voorzien in het onderhoud van hun sportinfrastructuur.

Dierenwelzijn

Onze viervoeters zijn onze trouwste vrienden en verdienen een aparte plaats in ons programma. Wij hopen de volgende jaren ook voor hen ons steentje bij te dragen. We voorzien extra losloopweides voor onze honden, liefst in een bos.

  1. We voorzien extra losloopweides voor onze honden, liefst in een bos.
  2. Wij voorzien een dierenbegraafplaats.
  3. Wij bekijken de mogelijkheid om binnen de politiezone een aanspreekpunt dierenwelzijn te voorzien.
  4. We willen sterilisatie bij katten nog meer in de kijker zetten met behulp van de katmobiel van GAIA.
  5. Een waterpoel voorzien waar ruiters even kunnen uitrusten en hun paarden water kunnen drinken.

Zorg voor ons erfgoed en gemeentelijk patrimonium

Ons lokaal erfgoed is het verleden maar tevens ook de toekomst van Herselt. We willen ons lokaal erfgoed behouden en opwaarderen of indien nodig renoveren. We willen zoveel mogelijk publieke functies geven aan het mooie onroerend erfgoed.

Het gemeentelijk patrimonium is in veel deelgemeenten zwaar verouderd. De gemeentelijke gebouwen en hun staat zijn geïnventariseerd. Nu is het tijd voor actie.

  1. We zorgen voor de restauratie van de pastories van Ramsel en Herselt.
  2. We maken ons bestaand patrimonium duurzamer en energievriendelijk.
  3. We bekijken hoe we ons gemeentelijk patrimonium en ons erfgoed kunnen inzetten voor verschillende activiteiten.

Lokale handel, economie en landbouw

We zijn fier op onze mooie gemeente Herselt. We willen dit laten zien aan anderen daarom nemen we initiatieven om het toerisme te bevorderen. We streven naar een dynamisch Herselt daarom ondersteunen we het lokaal ondernemerschap. 

  1. We voorzien in faciliteiten voor een kleinschalig Mobil Home park.
  2. Wij nemen samen met Unizo verdere acties om onze lokale handelaars in de kijker te zetten of te ondersteunen.
  3. We bieden een digitaal platform aan waar alle landbouwers, tuiniers, klein en groot hun producten kunnen aanbieden aan de inwoners van Herselt zodat de korte keten versterkt wordt en de lokale handel gestimuleerd wordt.
  4. Lokale handelaars moeten zo goed mogelijk administratief ondersteund worden door onze gemeentelijke diensten bij het indienen van vergunningen en aanbestedingen.
  5. We heffen geen gemeentelijke belastingen op bedrijven uitgezonderd gemeentelijke belasting op nachtwinkels.

Burgerbetrokkenheid

Alle voorgestelde speerpunten voeren we natuurlijk niet alleen uit. De betrokkenheid van onze inwoners jong en oud is van groot belang. Het zijn vaak dezelfde personen die meningen vertolken terwijl we met meer dan 14.800 inwoners zijn. We zien het als een uitdaging om de visies van meer personen van Herselt te leren kennen. 

  1. We stellen de adviesraden breder open, niet alleen voor de betrokken verenigingen maar ook voor geïnteresseerde individuen.
  2. We stellen een kinderburgemeester aan met een kindercollege.
  3. We richten een jeugdparlement op om onze tieners te betrekken bij de werking van de gemeente omdat hier onze toekomst zit.
  4. We voorzien een platform waar burgers zelf een project kunnen indienen, dat een breder draagvlak heeft met als doel iets te verbeteren voor vele inwoners van Herselt, bv. sociaal, veiligheid, sportief, cultureel…. Noem maar op. Als het project wordt geselecteerd, zal een subsidie en ondersteuning worden aangeboden zodat de indiener dit kan verwezenlijken.
  5. Uitwerken en invoeren van een intergemeentelijk vrijwilligerskorps ter ondersteuning bij rampen.

Financieel beleid

De gemeentefinanciën van Herselt zijn gezond en dat willen we zo behouden. Maar wat betekent dat voor jou? Deze legislatuur is N-VA Herselt er samen met haar coalitiepartner in geslaagd de belastingverhoging die het voormalig bestuur heeft ingevoerd terug te draaien en zelfs verder te verlagen.

Er werd zelfs een schuldafbouw gerealiseerd. De schuld per inwoners is gedaald van 648 euro/persoon naar 413 euro/persoon. Dat is aanzienlijk lager dan het Vlaams gemiddelde van 1260 euro/persoon. We investeerden ook veel meer dan in de vorige legislatuur, van 2.246.411 miljoen euro naar 3.799.000 miljoen euro in de afgelopen 6 jaar. dus een toename aan investeringen van 1,5 miljoen euro per jaar. Deze investeringen zijn met zorg gedaan zodat de gemeente kan blijven groeien en verbeteren. 

Investeren in de toekomst is noodzakelijk, maar zal steeds gebeuren met een begroting in evenwicht. We besturen de gemeente als een ‘goede huisvader’, maar ook als een betrouwbare ondernemer.

 

  1. We blijven investeren in onze gemeente.
  2. We streven er naar om de gemeentebelastingen niet te verhogen.
  3. We investeren bijkomend in het aanleggen van fietspaden (start werken fietspad Dieperstraat, en aanleg vrijliggende fietspaden Provinciebaan)
  4. We investeren in het nieuwe lokaal dienstencentrum in Bergom
  5. We voorzien de nodige middelen voor de ondersteuning van onze verenigingen
  6. We investeren verder in sportinfrastructuur
  7. We zetten meer in op het (groen)onderhoud van onze gemeente
  8. We investeren in de nieuwe gemeentelijke werkhal 

Sportief Herselt

We investeerden zeer veel in sport en spelinfrastructuur de afgelopen 6 jaar. Te starten met de tennishal en padelterrein. en dan de droom van een eigen skatepark. Maar schepenen van jeugd, sport en cultuur zagen dit veel ruimer. Zo kwam het Mega-buiten-beweegplan tot stand, een investering van meer dan 800.000 euro mooi verspreid over heel Herselt.

  • Van een bikeparcours in Bergom,
  • een MTB parcours aan kleiput in Ramsel,
  • een multimovepad in provinciaal domein Hertberg
  • een volledig sportveld in Blauberg met Calisthenics, boulders voor klimoefeningen en een multisportveld
  • vernieuwing van alle speelterreintjes over onze gemeentes (Roteinde, binnenblok, Verbrand goor ... )

Nu hebben we natuurlijk een prachtig en uniek aanbod voor onze gemeente. Eerste doelstelling om deze pareltjes ook zo te laten blijven, dat doen we door intensiever in te zetten op het groenonderhoud. 

Ondersteuning van onze sportclubs

Uiteraard draait een belangrijk deel van de gemeentelijke sportwerking dankzij de sportclubs. Ze verdienen dan ook alle steun. We bieden hun een platform via de sportraad. Maar we willen de clubs zeer meer zeggenschap geven in het gemeentelijk sportbeleid. 

We waren er ook bewust van dat het financieel vaak niet makkelijk is voor clubs om te investeren in eigen infrastructuur. Daarom gaven we voetbalverenigingen van Herselt en Ramsel meer rechten op hun terreinen, en gaven hen dus zo ook de mogelijkheid om zelf te investeren. De financiële middelen stelden we ter beschikking via renteloze leningen. Zo kon voetbalclub Ramsel hun prachtige kantine eindelijk realiseren. 

Wat willen we doen voor jou : 

  1. Integratie van de prachtige nieuwe sportinfrastructuur in de sportkampen
  2. het sportaanbod beter bekend maken zodat de aantrekkingskracht voor onze lokale clubs vergroot
  3. Samenwerking opstarten met externe aanbieders van sportkampen
  4. budgetten voor Herselt Beweegt herbekijken gezien de grote populariteit
  5. Start van het (toeristisch) en sportseizoen organiseren in een van de nieuwe sportlocaties
  6. clubs meer zeggenschap geven over de eigen terreinen
  7. verder investeren in nieuwe sportinfrastructuur zoals basketterreintjes, maar waarom dromen we ook al niet luidop van een pumptrack dit zou een mooie aanvulling zijn bij het nieuwe bikepark in Bergom